Lokalna hrana na vlakih: pobuda za manjši okoljski odtis in večjo prehransko varnost

Slovenija se že leta sooča z nizko stopnjo prehranske samooskrbe, ponaredki na trgu medu ter naraščajočimi okoljskimi obremenitvami v prometu. V Tednu slovenske hrane so Slovenske železnice skupaj s kmetijskimi organizacijami zato zagnale projekt Lokalna hrana na vlakih, ki opozarja na te izzive.
Oglaševanje
Jabolka in med na vlaku
Med 17. in 20. novembrom so na izbranih vlakih potnikom delili domača jabolka in slovenski med. Pri projektu so sodelovali Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije ter Zveza slovenske podeželske mladine. Predstavniki organizacij so potnikom pojasnjevali, zakaj je pomembno izbirati lokalno hrano in kako naše vsakodnevne odločitve vplivajo na okolje.
Zakaj je prehranska samooskrba strateški izziv?
Slovenija ima težave z zadostno samooskrbo, zlasti pri sadju. Trg medu je dodatno obremenjen s ponaredki – po ocenah je skoraj polovica medu na evropskem trgu neustreznega izvora.
Predsednik Čebelarske zveze Boštjan Noč opozarja: »Edina garancija kakovosti je nakup slovenskega medu neposredno od čebelarja.«

Trajnostna mobilnost kot del rešitve
Hrana in promet sta med največjimi viri emisij toplogrednih plinov. Slovenske železnice so v zadnjih letih posodobile vozni park in danes uporabljajo 72 novih energetsko učinkovitih vlakov. Letos naj bi prepeljale 18,5 milijona potnikov – številka raste, a je še vedno nizka v primerjavi z državami, kjer prevladuje javni prevoz.
Direktor SŽ–Potniški promet Miha Butara poudarja: »Če želimo zmanjšati ogljični odtis, moramo ukrepati na področju mobilnosti in prehrane hkrati.«

Kaj pomeni podpora lokalni hrani?
Predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice dr. Jože Podgoršek opozarja, da slabše povpraševanje po lokalnih pridelkih vodi v opuščanje sadovnjakov in manj obdelanih površin. Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Eva Golob dodaja, da se mladi kmetje soočajo z visokimi stroški, zato je podpora lokalni hrani ključna za njihovo prihodnost.
Pobuda, ki združuje dve politiki
Akcija Lokalna hrana na vlakih je povezala prehransko politiko in trajnostno mobilnost – dve področji, ki ju običajno obravnavamo ločeno. Čeprav akcija ne rešuje vseh izzivov, opozarja na pomembne teme: prehranska varnost, kakovost hrane, ponaredki na trgu in vpliv prometa na okolje.
Najbolj brano
Oglaševanje
Oglaševanje